Muut lehdet: "SE SANA SEISOO VAHVANA"


Heikki Haataja

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 4/2010

Elämme keskellä lopunajallista luopumusta. Väkevät eksytykset valtaavat kirkot ja sydämet. Löytäneekö Jeesus palatessaan uskoa maan päältä? Miten minun käy? Entä Sinun? Pysymmekö uskossa loppuun asti? Missä on perustus, joka kestää? Mihin voimme epäilyksittä luottaa? Otsikossa lainaamani Lutherin uskonpuhdistusvirren sanomassa on vastaus: Pyhän Raamatun sana kestää. Taivas ja maa katoavat, mutta Herramme sana ei katoa. Eikä muutu.

Luterilainen uskonpuhdistus 1500-luvulla oli liikettä takaisin Raamattuun. Martti Lutherille Pyhän Raamatun sana ei ollut jotakin, jota jokainen saattoi tulkita omalla tavallaan. Raamattu oli uskonpuhdistajalle varmaakin varmempi Jumalan ilmoitus, jota tulkitaan oikein vain ja ainoastaan Pyhässä Hengessä. Tässä muutamia sitaatteja Lutherin pääteoksesta Sidottu ratkaisuvalta (jota on jälleen saatavana!):

”…kun emme käsittele Raamattua riittävällä kunnioituksella, niin siitä seuraa, että me kietoudumme jumalattomuuksiin ja uppoudumme Jumalan häpäisemisiin.”

”Maailma ja sen jumala eivät voi eivätkä tahdokaan sietää oikeaa Jumalan sanaa.”

”Saako kirkko päättää mitään, mikä ei ole jo päätetty Raamatussa?”

”Pyhä Henki ei ole skeptikko eikä hän ole sydämiimme kirjoittanut epäiltäviä asioita tai mielipiteitä, vaan varmoja totuuksia, jotka ovat itse elämääkin ja kaikkea kokemusta varmempia ja lujempia.”

”…ei kukaan muu oivalla Raamatun pienintä piirtoa kuin se, jolla on Jumalan Henki; kaikilla muilla on pimentynyt sydän, niin että he, vaikka osaavatkin tuoda esiin kaiken, mitä Raamatussa on, ja sen johdosta puhua, eivät kuitenkaan ymmärrä siitä mitään eivätkä sitä itse asiassa tunne.”
”Hävitä varmaksi vakuuttamiset ja sinä olet hävittänyt kristinuskon.”

Kirkkoisä Augustinus opetti, ettei seurakunnassa merkitse mitään: näin minä sanon, näin sinä, näin hän. Mutta tämä merkitsee: näin sanoo Herra. Augsburgin tunnustus varoittaa, ettei pidä antaa edes säännönmukaisesti valituille piispoille periksi, jos he erehtyvät ja opettavat mielipiteitä, jotka ovat ohjeellisen Jumalan sanan vastaisia (CA artikla 28).

”On vaihtuvaa, haihtuvaa, muuttuvaa muu, ei Raamattu koskaan, se kestävä on. Näin meille on lausunut Herramme suu. Ei piirronkaan verran, sen huomaamme kerran: vain ilmoitus Herran on horjumaton” (Siionin Kannel 98).

Heikki Haataja
Sanansaattaja 4.11.2010
 


Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus