Merkittävä teologinen käännösuutuus


Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 6/2007


Valentin Ernst Löscher:
Pietismin ongelmat luterilaisen tunnustuksen valossa
Systemaattinen analyysi


Amerikkalainen kustantaja Northwestern Publishing House julkaisi vuonna 1998 ensimmäisen englanninkielisen käännöksen V. E. Löscherin kirjasta Volständiger Timotheus Verinus. Teos on klassinen 1700-luvun tunnustuksellinen luterilainen vastaus pietismille. Teoksesta on ilmestynyt nyt suomenkielinen käännös Suomen Luterilaisen Tunnustuskirkon kustantamana.

Valentin Ernst Löscher (1673-1749) oli merkittävä mies ja kenties viimeinen puhdasoppisuuden ajan suuri edustaja. ”Löscher oli monilahjakkuus. Hän oli virsirunoilija, lahjakas teologi ja kyvykäs hallintomies. Ennen kaikkea hän oli kristitty herrasmies, jolla oli paimenen sydän ja rakkaus totuuteen. Nämä ominaisuudet motivoivat häntä puolustamaan luterilaisuutta reformoitujen kanssa harjoitettavaa uskonnollista sekoittamista ja yhdistymistä vastaan. Samoin hän vastusti roomalaiskatolisuuden etenemistä Saksissa. Hän oli Christian Wolffin (1679-1754) rationalistisen filosofian ja saksalaisen valistuksen kyvykäs vastustaja. Parhaiten hänet tunnetaan luterilaisen puhdasoppisuuden pietismin vastaisena äänenä.

Löscher perusti ensimmäiseksi teologiseksi aikakausikirjaksi nimitetyn lehden vuonna 1701. Hän nimesi sen ”Vanhan ja Uuden testamentin asioita käsitteleväksi viattomien uutiseksi”. Aikakausikirja sisälsi pietismin virheitä valottavan palstan, jonka Löscher nimesi Tosi Timoteukseksi (Timotheus Verinus). Täydellisen Tosi Timoteuksen ensimmäinen osa on näiden artikkeleiden kokoelma. Toinen osa on ensimmäisen osan puolustus Hallen yliopiston professorin Joachim Langen (1670-1744) hyökkäyksiä vastaan. Nyt ilmestynyt suomalainen laitos on ensimmäisen osan käännös. Löscherin työ on pietismin huolellinen analyysi siltä ajalta, jolloin se oli jo kehittynyt kypsäksi ja ilmeni erilaisissa muodoissaan. Teos on ajaton, koska pietismin ajatukset ovat yhä tänäänkin esteenä ja uhkana tunnustukselliselle luterilaisuudelle.


Professori Heikki Koskenniemen lausunto teoksesta

Tekijä on tunnettu ”luterilaisuuden puhdasoppisuuden viimeisenä edustajana” Saksissa. Kirja on siis yli 300 vuotta vanha, mutta sen aihe kantaa kautta vuosisatojen meidän aikaamme asti. Siinä on runsaat 250 suurta sivua, tekstissä 16 perinpohjaista lukua. Se on asialliseen arviointiin perustuvaa arvostelua, joka kohdistuu nousevaan pietismiin, mutta on monin kohdin meilläkin yhä ajankohtaista ja pitää paikkansa vaihtuviin pietismin esiintymismuotoihin vuosisatojen varrella. Kirjan tekijä arvioi tätä hengellistä liikehdintää osoittaen siinä esiintyvää uskonopillista vajavuutta ja heikkoutta juuri saman tunnustuksen pohjalta, joka meillä Pohjolassa on kaikkina näinä vuosisatoina ollut voimassa ja on yhä edelleenkin. Tämä tosiasia häivyttää tästä kirjasta vanhentuneisuuden leiman ja siinä lausuttuja asioita voi soveltaa meillä esiintyneihin herännäisyyden vivahduksiin varhaisen herännäisyyden ajoista aina meidän päiviimme asti.

Tässä ei ole mahdollista ruveta näin mittavaa kirjaa kohta kohdalta arvostelemaan. Riittänee kun totean sen varsin asialliseksi ja merkittäväksi myös ja varsinkin oman aikamme kannalta. Olisi hyvin suotavaa, että kirja tulisi yleisemminkin tunnetuksi Suomessa. Se antaa aihetta vakavaan itsetutkisteluun. Meillähän on pitkään esiintynyt rinnakkain toisaalta perityn tunnustuksen väheksymistä, toisaalta herännäisyyden aiheetontakin perustelematonta ihailua.

Ei siis riitä, että yksi ja toinen tähän kirjaan tutustuu. Sen sanoma pitäisi ottaa vakavasti..
                         
Heikki Koskenniemi,  Turussa, 26.10. 2007    



Edellinen kirjoitus Seuraava kirjoitus