”ON RISTI IHMEKUKKANEN”


Jukka Teininen, Forssa

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 6/2007


"On risti ihmekukkanen, Se kasvaa tiellä autuuden, Ken Jeesustansa tunnustaa, Hän aarteeksensa ristin saa.”
Sk 360:3 (ed. laitos)


Jumalamme armosta olemme viettämässä Herramme ja Vapahtajamme, Jeesuksen Kristuksen syntymän juhlaa. Tätä lukiessasi on ulkonaisesti joulujuhlaa vietetty jo pitkään kaupallisena jouluna. On hankittu joululahjoja, on suunniteltu ja hankittu jouluiset tarjoilut ruokapöytään. On myös ostettu joulun kukkia, joulutähteä, hyasinttia joko kotiin tai ystäville vietäviksi. Runoilija kertoo laulussaan kuitenkin aivan ihmeellisestä kukkasesta: ”On risti ihmekukkanen, Se kasvaa tiellä autuuden.” Uskon että tämän kukkasen alkuperä on muinaisuudessa niin kuin eräs toinen runoilija sen todistaa: ” On ruusu Iisain juuren nyt kukkaan puhjennut. On pyhä kirja suuren sen ihmeen kertonut.” Tämän todistaa Pyhä kirja, Pyhä Raamattu Jumalan sanana: ”Mutta Iisain kannosta puhkeaa virpi, ja vesa versoo hänen juuristansa. Ja hänen päällänsä lepää Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki.” (Jes. 11:1-2)

Saatamme luonnosta, ehkäpä omasta puutarhastakin, muistaa vanhaksi ja lahoksi tulleen puun kannon. Olemme ehkä huomanneet, kuinka tästä lahon kannon juuresta kasvaa uusi tai uusia versoja. Vanha puu elää. Se on kuin Iisain kanto, josta profeetta puhuu. Hengellisen näkökyvyn omaavana profeetta Jesaja ennusti ensimmäisen joulun tapahtumaa.

Jouluyönä puhkesi Iisain kannosta virpi ja vesa versosi sen juurista. Tapahtui maailmanhistorian suurin ihme, ”Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme.”


Mitä varten?

Vapahtajamme päällä lepäsi ”Herran Henki, viisauden ja ymmärryksen henki, neuvon ja voiman henki, tiedon ja Herran pelon henki”. Jeesus, Joulun lapsi, oli valittu pelastuksemme toteuttaja.”Sillä niin on Jumala maailmaa rakastanut, että hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään, joka häneen uskoo, hukkuisi, vaan hänellä olisi iankaikkinen elämä.” (Joh. 3:16)

Raamattu kertoo Jeesuksen pelastushistoriallisen tien Beetlehemistä Golgatalle ja Pääsiäisen riemulliseen ylösnousemukseen. Raamattu kertoo Ristin miehen ristin tien. Tästä sanoo Paavali Fil 2:8: ”hän nöyryytti itsensä ja oli kuuliainen kuolemaan asti, hamaan ristin kuolemaan asti.” Ristin tie on Jeesuksen opetuslasten, Jeesukseen uskovien, autuaitten kristittyjen tie. ”Ken Jeesustansa tunnustaa, Hän aarteeksensa ristin saa.”


Mitä se on?

Tänään aivan konkreettinen selitys ristimme aarteesta on Jeesuksen sanoissa: ”Ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun nimeni tähden; mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.” Murheellista tosiasiaa on äitikirkkomme suuri vihanpito uskollisia Jeesuksen tunnustajia kohtaan.” Vanhauskoisten” tilaisuuksia ei ilmoitella, seurakunnan tiloja ei anneta, toiminta-avustukset on evätty, ei saarnavuoroja. Tällaisia versoja kasvaa kirkkomme ”lahosta kannosta”. Profeetta Jesajan tavoin uskon silmin saamme katsoa eteenpäin. Sanalle uskollisia versoja on noussut ja tulee nousemaan. Parasta joulua ja joulun jälkeistä aikaa on kun kuljemme ristin tietä ”silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään Herraan Jeesukseen Kristukseen.” Tähän meitä runoilijakin johdattaa:” Oi kuule, lapsi Jumalan, Kun kuljet tietä taivahan: Sä kanna ristis nöyrtyen Sun Jeesustasi seuraten. Sä kanna ristis nöyrtyen Sun Jeesustasi seuraten.”Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus