NELA 2006 


Hannu Lehtonen 

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 4/2006

Pohjois-Euroopan Luther-Akatemian (NELA) teologisia luentopäiviä on järjestetty vuodesta 1998 alkaen. Isäntämaana on toiminut vuorotellen Ruotsi, Suomi, Norja ja Tanska. Tänä vuonna nämä päivät järjestettiin kolmatta kertaa Ruotsissa. Nämä luentopäivät olivat 17.-20.8.

Luentopäivien paikkana oli pääasiallisesti Helsjön kansankorkeakoulu. Se sijaitsee todella luonnonkauniilla paikalla noin 50 km Göteborgista. Sunnuntaina päivät jatkuivat läheisessä Frillesåsissa, jossa NELA:n puheenjohtaja, Fredrik Sidenvall, toimii kirkkoherrana.

NELA:n päivillä oli useita kymmeniä osanottajia, joita oli tullut mm. kaikista Pohjoismaista, Yhdysvalloista, Saksasta, Baltian maista ja Itä-Euroopasta. Suomalaisia vieraita oli varsin vähän. Ensi vuonna kaikilla tunnustuksellisesta luterilaisesta teologiasta kiinnostuneilla on hyvä tilaisuus osallistua näille päiville, koska ne järjestetään Suomessa.

NELA:n päivien yleisaiheena oli Risti ja kruunu. Luentoja pidettiin yhteensä 13. Yksi suunnitelluista luennoista peruuntui. Luennoissa tuotiin selkeästi esille koko kristillisen uskon ydin, Kristuksen sovitustyö. Tästä puhui mm. pastori Jan Bygstad (Norja) luennossaan, joka käsitteli uhrimotiivia Vanhassa Testamentissa. Vanha testamentti opettaa, että Jumala ei anna syntejä anteeksi ilman hyvitystä. Vanhan Testamentin uhrijärjestelmä on esikuva Kristuksen kertakaikkisesta uhrista. Kristus on Jumalan Karitsa, joka on poisottanut maailman synnit (Joh. 1:29). Dosentti Seth Erlandssonin valaiseva luento Jesajan kirjan 53:sta luvusta toi myös esille sen, miten jo VT ennustaa Kristuksen ristinuhrista.

Päivien runsaasta annista mainittakoon vielä pari luentoa. Tohtori Timo Laato esitti Paavalin Roomalaiskirjettä käsitelleessä luennossaan voimakkaan kritiikin akateemisessa maailmassa vallitsevaa Paavali-tutkimusta vastaan. Hänen mukaansa nykytutkimus sivuuttaa sen mustan taustan, jonka Paavali tuo esille, eli ihmisen perisynnistä aiheutuvan täydellisen kykenemättömyyden. Tohtori Rune Imbergin aiheena oli Risti ja kruunu varhaiskirkon marttyyreilla. Imberg kertoi hyvin puhuttelevasti mm. siitä, miten Nikaiaan 325 kokoontuneista piispoista hyvin harva oli ilman vainoissa saatuja vammoja.

Päivien varsin tiukkaan luento-ohjelmaan toi tervetullutta vaihtelua bussiretki Varbergin kaupunkiin lauantai-iltapäivänä. Sunnuntaina kokoonnuttiin jumalanpalvelukseen Frillesåsin kirkkoon, jossa rippipuheen piti pastori Per-Anders Grunnan ja saarnan kirkkoherra Sidenvall. Päivien päätösluennon piti Frillesåsin kirkossa Luther-Akatemian johtaja, pastori Daniel Preus. Hän puhui kristittyjen rististä.

Mielestäni päivät olivat onnistuneet. Luennot sopivat hyvin päivien yleisteeman alle ja täydensivät toisiaan. Helsjön kansankorkeakoulu tarjosi todella hyvät puitteet päiville. Erikoismaininnan ansaitsee se, että kyseisellä oppilaitoksella on oma rantasauna, jossa perjantai-iltana vierailla oli mahdollisuus saunomiseen. Tulkkina luennoilla toimi ansiokkaasti Pia Leppälä.

Hannu LehtonenEdellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus