PÄÄKIRJOITUS  Concordia 3/2010

Hannu Lehtonen
Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 3/2010

Sääasiat puhuttavat paljon ihmisiä. Kulunut kesä oli maassamme ennätyksellisen lämmin. Poikkeuksellisia sääilmiöitä on ollut monessa maassa. Median valikoivan suhtautumisen tähden esimerkiksi Pakistanin valtavat tulvat ovat saaneet kovin vähän julkisuutta osakseen. Raamatun valossa tarkasteltuna nämä sääilmiöt osaltaan muistuttavat meitä siitä, että Jeesuksen toinen tuleminen lähenee.

Jeesus puhuu tulemisensa merkeistä ja viimeisistä tapahtumista varsin paljon evankeliumeissa (Matt. 24, Mark. 13, Luuk. 21). Suuri positiivinen merkki on evankeliumin julistaminen kaikille kansoille Vapahtajan käskyn mukaisesti (Matt. 28:18–20). Jeesus sanoo: ”Ja tämä valtakunnan evankeliumi pitää saarnattaman kaikessa maailmassa, todistukseksi kaikille kansoille; ja sitten tulee loppu.” (Matt. 24:14)
Jeesus puhuu myös kristittyjä kohtaavasta ahdistuksesta, vainosta ja luopumuksesta. Nykyään on maailmalla saarnamiehiä, jotka lupailevat valtavia lopunajan herätyksiä. Raamattua tutkiessa on vaikea löytää perusteita tällaisille puheille. Jeesus sanoo: ”Kun Ihmisen Poika tulee, löytäneekö hän uskoa maan päältä?” (Luuk. 18:8) Apostoli Paavali ennustaa: ” Mutta Henki sanoo selvästi, että tulevina aikoina moniaat luopuvat uskosta ja noudattavat villitseviä henkiä ja riivaajien oppeja.” (1. Tim. 4:1). Samoin: ”Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.” (2. Tim. 3:1)

Eläessämme turvallisessa maassamme unohdamme helposti, että monessa maassa kristittyjä vainotaan avoimesti. Ei ole sanottu, etteikö sellainen tilanne voi vielä tulla meidänkin maahamme. Siihenkin pitää varautua.

Jeesus sanoo myös: ” He erottavat teidät synagoogasta; ja tulee aika, jolloin jokainen, joka tappaa teitä, luulee tekevänsä uhripalveluksen Jumalalle. Ja sen he tekevät teille, koska he eivät tunne Isää eivätkä minua.” (Joh. 16:2–3) Luther lausuu: ”Kaiken maailman petollisia kujeita täytyy nuhdella ja Jumalan kalleuksia kiitellä. Maailma ei voi sitä sietää, ja sen tähden se on kohta valmis: se teurastaa ja tappaa, sanoen: ’On parempi, että yksi ihminen kuolee kansan edestä, kuin että koko kansa hukkuu’ (Joh. 11:50). Tunnustuksen täytyy näin purkautua esiin: Jumala yksin on Vapahtaja. Tämä tunnustus kylläkin vie meiltä kaulan, niin kuin Kristus tässä myöhemmin sanoo opetuslapsilleen: ’He erottavat teidät synagoogasta’, he erottavat teidät koko seurakunnasta ja julistavat teidät kirkonkiroukseen.” ”Näin teille varmasti on käyvä; varustautukaa siis ja olkaa valmiina! Enimmän teitä on katkeroittava se, että he teitä mitä raaimmin kohdellessaan uskovat tekevänsä oikein, koska näyttää siltä, kuin itse Jumalanne olisi teitä vastaan; kaiken johdosta he veisaavat Te Deum laudamus, aivan kuin olisivat toteuttaneet Jumalan tahdon hänen mielisuosiokseen. Sen tähden Kristus valmistaa heitä kaiken tämän tapahtuessa pysymään miehuullisina, ja hän vakuuttaa Jumalan olevan heidän puolellaan, vaikka ei ensinkään siltä näytä.”

Samoin Luther: ”Olkaa siis kärsivällisiä, pidättyväisiä ja olkaa lujat! Täydellä todella varokaa loukkaantumasta minuun! Muistakaa minun jo ennen teille sanoneen, että he eivät tunne Isääni eikä minua ja sen tähden tuottavat teille näin paljon häväistystä, häpeää ja vainoja. Älkää tätä milloinkaan unohtako, sillä se on antava teille suurta lohdutusta, jopa se on tekevä teidät urheiksi, rohkeamielisiksi ja pelottomiksi.”Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus