PYHÄ HENGEN TYÖ SEURAKUNNASSA


Martti Luther

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 2/2010


”Ja he näkivät ikään kuin tulisia kieliä, jotka jakaantuivat ja asettuivat heidän itse kunkin päälle. Ja he tulivat kaikki Pyhällä Hengellä täytetyiksi.” (Ap. t. 2:3–4)

Tästä opittakoon tietämään, mikä on Pyhän Hengen työ seurakunnassa. Kuulet, että hän tulee alas, täyttää opetuslapset, jotka siihen asti olivat olleet suruun ja pelkoon vaipuneina, tekee heidän kielensä tulisiksi ja jakautuneiksi, ja niin he tulevat urheiksi, saarnaavat vapaasti Kristuksesta, mitään pelkäämättä. Tästä sinulle selviää, että hänen virkaansa ei kuulu lakien laatiminen, vaan että hän on sellainen Henki, joka kirjoittaa sydämeen, luoden uuden mielen: ihmisestä tulee Jumalan edessä iloinen, hän syttyy rakkauteen Jumalaan kohtaan, jopa iloisin mielin palvelee ihmisiäkin. Mutta millä keinoin hän näin muuttaa ja uudistaa sydämen? Siten, että julistaa ja saarnaa Herraa Jeesusta Kristusta, niin kuin Kristus itsekin sanoo: "Kun Puolustaja tulee, totuuden Henki, hän on todistava minusta" (Joh. 15:26). Evankeliumi taas tekee jokaiselle tiettäväksi: Koska kukaan ei lain avulla voi tulla vanhurskaaksi, on Jumala lähettänyt rakkaan Poikansa tänne kuolemaan ja vuodattamaan verensä meidän syntiemme tähden, joista omine voiminemme ja tekoinemme emme voineet vapautua.
Näin saarnataan, mutta lisäksi täytyy myös tulla uskon. Sen tähden Jumala antaa Pyhän Hengen upottamaan tämän saarnan sydämeen, siellä lähtemättömästi elämään. Tosin on aivan varmaa, että Kristus on kaiken toimittanut valmiiksi, ottanut synnin pois ja kaiken voittanut, niin että me hänen kauttansa saamme olla kaiken valtiaita. Aarre on tuossa kuin kasattuna, mutta se ei vielä ole kaikkialle jaeltuna eikä käytössä. Jos meidän mieli saada se omaksemme, täytyy Pyhän Hengen saapua; hän panee sydämemme uskomaan ja sanomaan: Minäkin olen yksi niistä, joka olen saava tämän aarteen. Evankeliumillahan jokaiselle, joka kuulee, armo tarjotaan, ja jokainen armoon kutsutaan, niin kuin Kristus sanoo: ”Tulkaa minun tyköni, kaikki raskautetut” (Matt. 11:28).


Martti Luther, Hengellinen virvoittaja, s. 294. Helsinki 1952. 3. p. SLEY.Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus