Lukijoilta: OSALLISUUS KRISTUKSEEN

 

Matti Roininen

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 2/2010


Olemme jälleen saaneet viettää rauhassa pääsiäistä ja tehneet sen kukin tavallamme. Pääsiäisen tulisi mielestäni vahvistaa meitä yksimielisyydessä ja uskossa Kristukseen, joka on kärsinyt, kuollut ja noussut ylös kuolleista syntiemme sovittamiseksi pyhien kirjoitusten mukaan. Tämä on evankeliumin varsinainen sisältö.
Osallisuus Kristukseen syntyy kääntymyksessä uskomalla evankeliumi. Tällöin tapahtuu jokaiselle välttämätön henkilökohtaistaminen. Jeesus on lunastanut juuri minut, kadotetun ja tuomitun syntisen pyhällä verellään, että minulla oli anteeksiantamus Jumalan edessä ja elämä hänen nimessään. Osallisuus Kristukseen on paljon korkeampaa kuin esimerkiksi eläytyminen kärsimysnäytelmiin, kuvataiteeseen, runouteen jne. Näillä on paikkansa varsinaisen asian yhteydessä.
Yli järjen käyvä totuus on se, että osallisuutemme Kristukseen on syntynyt jo varhaisessa lapsuudessa pyhässä kasteessa. Olemme sen kautta yhdistyneet Kristukseen hänen kuolemassaan ja ylösnousemisessaan. Uusi elämä on elämää Kristuksessa hänen palveluksessaan.
Olemme luterilaisina korostaneet, ettei kaste pelasta suoritettuna tekona, vaan uskon kautta, jonka vaikuttaa Jumala. Valitettavasti uskonpuhdistuksen periaatteet ovat jäämässä unholaan myös tässä tilastollisesti maailman luterilaisimmassa maassa. Ajaudummeko länsimaisessa kulttuuripiirissämme käytännössä kohti uskontoa, josta puuttuu Jumala? Kristillisistä perinteistä kerskaaminen on silloin ”menneen talven lumia”. Asiat tulevat kuitenkin henkilökohtaisella tasolla oikeaan järjestykseen pitäytyessämme Jumalan asettamaan välimieheen, Jeesukseen Kristukseen. Muut välittäjät ja lisävälittäjät ovat tarpeettomia.

Matti Roininen, LahtiEdellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus