PÄÄKIRJOITUS  Concordia 6/2007

Hannu Lehtonen
Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 6/2007


Jouluvirsi ”Enkeli taivaan lausui näin” on saanut aiheensa siitä, miten taivaan enkeli ilmestyi paimenille keskellä pimeää yötä ja ilmoitti heille suuren sanoman: ”Älkää peljätkö; sillä katso, minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja, joka on Kristus, Herra, Daavidin kaupungissa. Ja tämä on teille merkkinä: te löydätte lapsen kapaloituna ja seimessä makaamassa.” (Luuk. 2:10-12)

Enkelin ilmestyminen paimenille yllätti heidät täydellisesti. He eivät osanneet odottaa mitään tällaista. Tämä muistuttaa meitä väkevästi siitä, miten Jumala toimii meidän pelastuksemme asiassa. Hän ei käynyt meidän kanssamme neuvotteluja meidän pelastuksestamme eikä hän nytkään odota meidän ratkaisujamme, vaan hän toimii armonvälineiden, sanan, kasteen ja ehtoollisen kautta uskoa synnyttäen ja uskossa pitäen. Taivaaseen päästään yksin armosta, mutta kadotukseen joutuu se, joka hylkää tämän valmiin pelastuksen. ”Sillä ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan tuomitsemaan maailmaa, vaan sitä varten, että maailma hänen kauttansa pelastuisi. Joka uskoo häneen, sitä ei tuomita; mutta joka ei usko, se on jo tuomittu, koska hän ei ole uskonut Jumalan ainokaisen Pojan nimeen.” (Joh. 3:17-18)

Paimenien kuulemassa joulusaarnassa puhutaan suuresta ilosta, joka tulee kaikelle kansalle. Sana evankeliumi tarkoittaa ilosanomaa. Me ihmiset etsimme niin monta kertaa iloa väärästä paikasta. Profeetta Jesaja huudahti aikoinaan: ”Miksi annatte rahan siitä, mikä ei ole leipää, ja työnne ansion siitä, mikä ei ravitse? Kuulkaa minua, niin saatte syödä hyvää, ja teidän sielunne virvoittuu lihavuuden ääressä.” (Jes. 55:2) Evankeliumi Jeesuksesta, sanoma siitä, että meille on syntynyt Vapahtaja, joka kantoi kaikki meidän syntimme ja rikkomuksemme ristin puulle ja kaiken täydellisesti sovitti, antaa sydämiimme rauhan ja ilon.

Paimenten kuulema joulusaarna oli voimallinen. Luukas sanoo, että he riensivät Beetlehemiin etsimään lasta ja löydettyään hänet he puhuivat hänestä kaikille, niin että ihmiset ihmettelivät. Jumalan sana on elävä ja voimallinen (Hepr. 4:12).

Kun paimenet olivat löytäneet Jeesus-lapsen, he palasivat laumansa luo. He jäivät omaan kutsumukseensa. Luther puhuu kirjoituksissaan paljon siitä, että kristityn ei tule etsiä jotain erikoista elämänmuotoa voidakseen palvella Jumalaa. Ratkaisevaa on se, että sydämen aarteena on Kristus, sanan kautta omistettuna. Kristityn tunnuslauseeksi sopii: sydän taivaassa, käsi aurassa.Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus