TAIVAAN PORTTI

Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus

Concordia 5/2006

”Ja pelko valtasi hänet, ja hän sanoi: ’Kuinka pelottava onkaan tämä paikka: Tämä on varmasti Jumalan huone ja taivaan portti.’” (1. Moos. 28:17)

Jaakob kuvaa tämän Kirkon kirkkautta suurenmoisesti siinä, että siinä aukenee pääsy taivasten valtakuntaan. Sillä tavoin näet Jumala johtaa meitä täällä maan päällä, että avautuu joka paikassa, jossa hän meille puhuu, pääsy taivasten valtakuntaan. Todella suurenmoinen on tämä lohdutus: missä hyvänsä saamme kuulla Jumalan sanaa ja meidät kastetaan, siellä me astumme sisään iankaikkiseen elämään. Mutta mistä tämä paikka voidaan löytää? Maan päältä, sieltä missä ovat taivaita hipovat portaat, sieltä, missä enkelit laskeutuvat ja nousevat, missä Jaakob nukkuu. Se on maanpäällinen paikka, mutta sieltä voi-daan nousta taivaaseen ilman aineellisia portaita, ilman siipiä ja sulkia. Usko puhuu näin: Minä menen paikkaan, missä sanaa saarnataan, jaetaan sakramentti, toimitetaan kaste. Siellä kaikki, mitä minun nähteni tehdään aineellisessa paikassa, on taivaallista, Jumalan sanoja ja tekoja. Ei tuo paikka olekaan vain maata ja multaa, vaan jotakin suurempaa ja ylevämpää: se on Jumalan valtakunta ja taivaan portti. ”Täältä nous-taan tähtien tasalle”, niin kuin runoilija sanoo. Ei sinulla ole mitään aihetta rientää pyhän Jaakobin haudalle tai mennä nurkkaan istumaan tai hautautua luostariin, älä ole etsimässä uutta, typerää porttia. Katso vain uskossa paikkaa, jossa ovat Jumalan sana ja sakramentit. Ohjaa askeleesi sinne, missä kajahtaa Jumalan sana ja ovat käytössä sakra-mentit. Siellä kirjoita oven päälle: JUMALAN PORTTI. Tapahtuipa tämä pyhäkössä ja väen julkisesti kokoontuessa tai makuuhuoneessa, kun lohdutamme ja rohkaistessamme sairaita, tai kun pöytävieraamme päästämme synneistä: siellä on taivaan portti. Sanoohan Kristus: ”Missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä” (Matt. 18:20). Siellä on Jumalan huone ja tai-vaan portti kaikkialla maanpiirissä, missä vain Jumalan sanasta ja sak-ramenteista puhtaasti opetetaan.


Luther, Ensimmäisen Mooseksen kirjan selitys 25-31, s. 330. Suomen Luther-säätiö 2006.Edellinen kirjoitus  Seuraava kirjoitus