PIISPOJEN PANNAANJULISTUS

 

Kuten kaikkialla vähitellen nyt tapahtuu, Norjan kirkon piispojen enemmistö on asettuneet kannattamaan homoseksuaallista elämäntapaa. Vähemmistö on edelleen sitä mieltä, ettei tämä ole oikein. Tämä vähemmistö ei kuitenkaan näe mitään dramaattista pahaa tilanteessa, vaan uskoo kummankin näkemyksen voivan elää rinnakkain samassa kirkossa. Tähän kestämättömään tilanteeseen on Norjan ”vapaa” piispa Börre Knudsen (vihitty tehtävään 1997) reagoinut voimakkaasti ja julistanut Norjan kirkon kaikki piispat pannan alle paimenkirjeessään. Tämä paimenkirje on julkaistu Vårt Land -lehdessä.

 

Børre Knudsenin mielestä Norjan kirkon piispat ovat ”kadotukseen johdattavia harhaopettajia”. Norjan maanpaossa oleva kirkko, piispanaan Børre Knudsen, on sitä mieltä, että Norjan kirkko johtaa kansaa kadotukseen. Paimenkirjeessä kaikki piispat julistetaan pannaan.

 

Paimenkirjeessä käytetään vahvoja Raamatun kuvia ja viitataan suoraan syntiinlankeemukseen: ”Saattaa vaikuttaa siltä, että piispat ovat unohtaneet synti-sanan, ja he tuskin ymmärtävät lausetta ’synnin palkka on kuolema’. Oppilautakunnassa (Den norske kirkes lærenemnd, Norjan kirkon alainen asiantuntijaelin) olette päästäneet vanhan käärmeen valloilleen. Hän sihisee tänään niin kuin eilenkin: Onko Jumala todella sanonut? Olette antaneet vietellä itsenne niin kuin Eevan. Jumalan selvän sanan vastaisesti haluatte itse päättää, mikä on hyvää ja mikä pahaa. Puhutte käärmeen tavoin kaksihaaraisella kielellä ja asetatte totuuden ja valheen esille samanarvoisina näkemyksinä. Ja kaikesta tulee valetta. Tämä on todellinen syntiinlankeemus. Raamatullisesta näkökulmasta on pelottavan selvää: tässä paljastuu lankeemus Jumalasta ja hänen pyhästä sanastaan!”

 

Pannaanjulistus

 

Børre Knudsenin kirjoittamassa paimenkirjeessä kysytään, eikö sellaiselle piispalle ole tullut paholaisen luonto, joka julistaa homoseksuaalisen parisuhteen olevan yhdistettävissä elämään Jumalassa. ”Kuinka voimme olla uskolliset kasteliitollemme, ellemme luovu tämänkaltaisista piispoista ja kaikista heidän teoistaan ja koko heidän epäpyhästä olemuksestaan?”, kysytään edelleen.

 

Kysymykset vievät siihen johtopäätökseen, että nämä papit ja piispat täytyy ”luovuttaa saatanalle, joka on vanginnut heidät verkkoihinsa. Tätä kutsutaan pannaan julistamiseksi.”

 

Børre Knudsen kirjoittaa heidän ottavan avainten vallan käyttöönsä ja ”sitovan piispat synteihinsä kunnes he kääntyvät pahoilta teiltänsä. (–) Pelolla ja vavistuksella julistamme piispojen olevan kadotukseen johdattavia harhaopettajia, jotka tämän vuoksi on suljettu todellisen kristillisen seurakunnan ulkopuolelle.”

Paimenkirje päätetään kehotukseen rukoilemaan piispojen puolesta, jotta ”he pelastuisivat Herramme Jeesuksen päivänä.”

 

Kanssasyylliset

 

Børre Knudsen on ulkomailla, eikä Vårt Land -lehti saanut häneen yhteyttä. Per Kørner, Strandebarmin rovastikunnan rovasti kuitenkin vahvistaa paimenkirjeen olleen suora reaktio Oppilautakunnan (Lærenemnd) lausuntoon.

– Te ette tee eroa niiden piispojen välillä, jotka hyväksyvät homoseksuaalisen parisuhteen ja niiden, jotka hylkäävät sen?

– Arvioimme kaikkien piispojen asettautuvan Jumalan tuomion alle. He ovat myös sanoneet aiemmin, että kirkossa on mahdollista elää kummankin näkemyksen kanssa. Mutta Jumalan sanassa lukee, että väärästä opista tulee kääntyä pois. Kaikista piispoista tulee kanssasyyllisiä, kun he eivät tee pesäeroa väärään oppiin.

– Koskeeko tämä myös tavallisia uskovia seurakunnissa?

– Heidän tulee ainakin tämän seurauksena vapautua valtion kirkonohjauksesta ja kaikista piispoista.

– Kehotatteko ihmisiä eroamaan Norjan kirkosta?

 

Vaihtoehtoiset jumalanpalvelukset

 

– Ei voi erota siitä kirkosta, johon on kastettu. Mutta ymmärrämme myös, että jotkut eroavat siitä huolimatta. Hätää kokeville suosittelemme liittymistä kotiseurakuntiin ja osallistumaan vaihtoehtoisiin jumalanpalveluksiin. Strandebarmin rovastikunnassa järjestämme jumalanpalveluksia siellä, mihin meitä pyydetään tulemaan.

– Missä teillä on laajin tuki?

– Kautokeinossa. Mutta sama voi tapahtua muualla, jos ihmisille syntyy hätä itsensä ja toistensa puolesta.

– Uskotko olevan mahdollista muuttaa sitä suuntaa, johon Norjan kirkko on menossa tässä asiassa?

– Jumalalle kaikki on mahdollista. Jos Norjan kansa tulee herätykseen, voi tapahtua suuria asioita. Vaikka tilanne näyttää synkältä, meidän ei missään nimessä pidä sulkea pois tätä mahdollisuutta.

 

Per Eriksen

Vårt Land 25.1.2006

Itse paimenkirje on tarkoitus julkaista seuraavassa Concordiassa