KASTEEN LAHJA TÄNÄÄN

 

”Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja.” Jumala määräsi ihmiskunnan elämään tietyn päivän, jolloin hän täytti vuosisatoja vanhat lupauksensa Vapahtajasta, joka oli tuleva, niin että taivaasta huudettiin maan päälle: ”Tänään se on tapahtunut!”

 

Samalla tavoin Jumala on laupeudessaan asettanut myös jokaisen kristityn elämänhistoriaan päivän, jolloin hän täytti lupauksensa meitä kohtaan henkilökohtaisesti. Tämä tapahtui sinä päivänä, jolloin meidät kastettiin. Kasteen vesi kaikupohjana meille lausuttiin: ”Tänään sinä olet saanut Vapahtajan.” Jumala itse yhden lähettiläänsä välityksellä sanoi nimenomaan meidän nimemme mainiten: ”Tänään lupaus on täyttynyt sinun kohdallasi: Jeesus on sinun Vapahtajasi, sinun pelastuksesi, sinun toivosi.”

 

Muutamalla sanalla sanoen kasteen armolahja on juuri siinä, että kasteessa täyttyy yksilön kohdalla se, mikä pian 2000 vuotta sitten täyttyi koko ihmiskunnan kohdalla. Siinä tapahtuu yksilölle se, mitä tapahtui koko maailmalle Jeesuksen tullessa maan päälle ja kaikkien köyhien rikkaudeksi, kaikkien vankien vapautukseksi, kaikkien kadotuksenalaisten pelastukseksi.

 

Olet kenties tehnyt pyhiinvaellusmatkan Syntymäkirkkoon ja paimenten kedolle. On vähintään yhtä tärkeää ellei tärkeämpääkin, että sinusta tulee ”kastepyhiinvaeltaja” ja sinä teet pyhiinvaellusmatkan kastekirkkoosi, polvistut kastemaljan äärelle, missä sinulle kerran sanottiin ”tänä päivänä”, ja kiität hiljaa.

 

Karl Robert Hansen: ”Ja tapahtui niinä päivinä, että...” Suomen Raamattuopiston Kustannus Oy. Kauniainen 1986, s. 168 ‑ 169. Alkuteos: Men det skete, Lohses Forlag, Fredericia 1984. Suomentanut Raimo Mäkelä.