JOULUN HERRA JA KUNINGAS

Mika Rantanen, Pori

 

Kerrotaan, että eräs hieno rouva näki tavaratalon ikkunassa seimen ja siinä Jeesus-lapsen. Hän tokaisi: ”Pitää sitä joka paikassa tuoda esille Jeesusta ja kristinuskoa joka paikkaan, jopa jouluna.” Jeesus Kristus on kuitenkin joulun todellinen Herra ja keskipiste. Sitä eivät ole mitkään satuhahmot eivätkä edes enkelitkään.

 

(Vaikka Jeesuksen syntymästä joka vuosi saarnataan, siitä ei voi koskaan liikaa puhua eikä sitä ammentaa tyhjiin.)

 

Jopa mahtavan Rooman keisari Augustuksen täytyi tietämättään palvella Kristusta, koska hän antoi Marialle ja Joosefille aiheen matkustaa Beetlehemiin verolle pantavaksi. Siellä Jeesuksen piti syntyä profeetta Miikan ennustuksen mukaisesti: ”Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista” (Miika 5:1).

 

Herramme ja Vapahtajamme, suuri syntisten ystävä, joutui kärsimään syntymästään saakka. Mekään emme saa tulla kärsimättömiksi ja pysyvästi katkeroitua, kun itse jotain kärsimme ja kannamme omaa ristiämme. ”Ei ole opetuslapsi opettajaansa parempi, eikä palvelija parempi isäntäänsä” (Matt. 10:24).

 

Lutherin mukaan Beetlehem ja sen asukkaat tekivät paljon suuremman synnin kuin Sodoman ja Gomorran asukkaat, koska he kohtelivat niin huonosti omaa Pelastajaansa eivätkä ottaneet häntä vastaan. Jeesuksen täytyi syntyä kylmään talliin kylmänä talviyönä!

 

Meidän on syytä kiittää Jumalaa, koska me kurjat syntiset ja viheliäiset ihmiset tulimme korotetuiksi siihen asemaan, että Jumalan Poika tuli veljeksemme ja meidän kaltaiseksemme. Suuri ja valtava armo ja kunnia on tullut näin omaksemme. Muuta erotusta hänen lihansa eli ruumiinsa ja meidän lihamme välillä ei ole kuin se, että hänen lihansa on synnitön. Jeesus on Immanuel, ”Jumala meidän kanssamme” (Matt. 1:23).

 

Sinäkin voit sanoa: Ei ole minulla mitään hätää; Jumalan Poika, auttajani, on tullut veljekseni! Hän tahtoo kaikessa parastamme. Ihmisiä ahdistavat monet asiat tänäkin jouluna. Joulun Herra haluaa tuoda rauhan jokaiseen sydämeen. Uskallan sanoa, että huolimatta synneistä, ulkonaisista vaikeuksista, sisäisestä tuskasta ja ahdistuksesta, sairauksista ym. voi elää rauhallista ja turvallista elämää Jeesuksen yhteydessä.

 

Jeesuksen syntymä oli alku elämäntyölle, joka johti Golgatalle. Tiesitkö, että Paavalillakin on oma jouluevankeliuminsa. Se kuuluu: ”Mutta kun aika oli täytetty, lähetti Jumala Poikansa, vaimosta syntyneen, lain alaiseksi syntyneen, lunastamaan lain alaiset, että me pääsisimme lapsen asemaan” (Gal. 4:4-5).

 

Golgatan ristinpuussa Jeesus lunasti, sovitti ja maksoi ihmiskunnan syntivelan. Jeesus teki rauhan Jumalan ja ihmisten välille verensä kautta (Kol. 1:20). Kasteessa olemme päässeet oikein nimeltä mainiten tuon armon osallisuuteen (Gal. 3:27; Ef. 5:26).

 

Luther sanoo: ”Kristus näet omaksuttuaan ihmisluonnon tuli kerran ajassa, poisti lain kaikkine seurauksineen ja kuolemallaan vapautti koko ihmissuvun synnistä ja iankaikkisesta kuolemasta” (Galatalaiskirjeen selitys, s. 417. Helsinki 1957.)

 

Saat tälläkin hetkellä, heti paikalla, uskoa olevasi Jumalan lapsi Jeesuksen sovintotyön ja kasteesi perusteella. Rukoile myös Pyhää Henkeä kirkastamaan yhä enemmän itsellesi Jumalan armoa Jeesuksen tähden.

 

Siunauksellista joulua jokaiselle! Jeesus rakastaa sinua!