MUUT LEHDET:

 

UUTISOINTI TUKI VANHOJA ASENTEITA KREATIONISMISTA

Petteri Välimäki, Kotimaa 12.11.2004

 

Kotimaa uutisoi 22.10. (”Evo­luutiokriittinen seminaari peruttiin Helsingin yliopistossa”)­viime viikkojen akateemisesta­ myrskystä kuvailemalla taustalla pelattua valtapeliä ja haastattelemalla asiasta päättäneitä.

 

Itse seminaarin sisältö ei kuitenkaan tässä lyhyessä ja sinänsä asiallisessa uutisoinnissa päässyt oikeuksiinsa, vaan vastakkainasettelu näyttäytyi vanhana mustavalkoisena karikatyyrinä.

 

Lopulta Teknillisessä korkeakoulussa järjestetyn seminaarin uutisointi Helsingin Sanomissa ja Ylioppilaslehdessä toisti tätä karikatyyriä parhaalla mahdollisella tavalla, jättämällä kuuntelematta seminaarin luennoitsijoita, kahta huipputason kansainvälistä asiantuntijaa, filosofia ja geneetikkoa. Paikalle lähetetty toimittaja sai neljän tunnin luennoista irti tasan yhden lauseen, jota käytettiin ponnahduslautana tukemaan vanhoja tunkkaisia asenteita ja synkkiä kuvia amerikkalaisista kreationismimöröistä.

 

Julkisuudessa lähes poikkeuksetta harrastettu evoluutiobiologian rinnastaminen fysiikan kaltaiseen kokeelliseen tieteeseen on mielestäni harhaanjohtavaa. Evoluutiobiologia on menneisyyttä koskevilta osiltaan historiantutkimusta, jossa tutkijoiden uskonnolliset ja filosofiset intohimot ohjaavat vajavaisesta historiallisesta jäämistöstä tehtyjä tulkintoja ja tarinoita.

Kotimaa-lehden uutisoinnissa siteerattu rehtori Ilkka Niiniluotokaan ei yhtenä valtakun­nan tunnetuimpana ateistina ole vapaa näistä intohimoista ja tulkinnoista. Ateismille on erit­täin vaikea löytää järkeviä pe­rusteita, jos (makro)evoluutio ei ole totta. Harhaanjohtavan yksipuolisesti tämä uskonnollinen kytkös jätetään systemaattisesti mainitsematta evoluutiokiistois­ta uutisoitaessa.

 

Maailma ei ole useinkaan niin mustavalkoinen kuin annetaan ymmärtää.