KUOLEMAN VOITTAMINEN

 

Niin Mooses teki vaskikäärmeen ja pani sen tangon päähän; jos ketä käärmeet sitten purivat ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, niin hän jäi eloon (4. Moos. 21:9).

 

Näin ollen tulee sinun olla huolissasi ainoastaan Kristuksen kuolemasta; silloin sinä olet löytävä elämän. Sinun ei tule kohdistaa katsettasi toisten syntisten syntiin eikä myöskään syntiin omassatunnossasi eikä myöskään niiden syntiin, jotka loppuun saakka synneissään pysyvät ja ovat kadotukseen tuomitut; silloin sinä seuraat varmasti niitä ja tulet voitetuksi; sinun tulee kääntää ajatuksesi pois synnistä, ja nähdä se ainoastaan armon valossa ja sinun tulee teroittaa tämä kuva mieleesi kaikessa vakavuudessa ja pitää sitä silmiesi edessä.

 

Armon kuva ei ole mitään muuta kuin Kristus ristillä – –. Miten ymmärrämme tämän? Armoa ja laupeutta on se, kun Kristus ristillä ottaa sinulta pois sinun syntisi, kantaa sitä sinun puolestasi ja hävittää sen. Kun tähän uskomme ja ilman epäilyjä tätä kuvaa katselemme, näemme edessämme armon kuvan ja me painamme sen tarkasti mieleemme.

 

Katso, silloin ei synti ole enää syntiä; Kristuksessa ovat synnit kahlehditut ja hävitetyt. Näin ollen on Kristus elämän ja armon kuvana lohdutuksemme kuoleman ja synnin kuvaa vastaan.          

 

Luther, Sana ja armo, s. 147-148. Helsinki 1946.