SIMO KIVIRANTA IN MEMORIAM

 

Concordia-lehden syntyvaiheissa myötävaikuttanut ja myöhemmin lehden avustajakuntaan kuulunut teologian lisensiaatti, pastori Simo Kiviranta on kuollut. Hän oli syntynyt 28.11.1936 Lavialla ja kuoli Espoossa 29.1.2004. Kiviranta kirjoitti lehtemme ensimmäiseen numeroon pääkirjoituksen, jossa hän valottaa lehden perustaa ja taustaa sekä hahmottelee työnäkyä.

Julkaisemme hänen kirjoituksensa ohessa uudelleen. 

 

Concordia-lehden ensimmäinen pääkirjoitus (Concordia 1/1994):

 

Opiskelijoiden aloitteesta syntyi noin kuusi vuotta sitten Concordia-piiri. Opiskelijat ovat suunnitelleet ohjelman lukukausi kerrallaan. He ovat myös itse pitäneet suurimman osan alustuksista, joissa on kohta kohdalta käsitelty luterilaisen kirkon tunnustuskirjoja. Tänä aikana osa opiskelijoista on valmistunut ja siirtynyt seurakuntien tai herätysliikkeiden palvelukseen. Keskustelijat ovat siis vaihtuneet, mutta säännöllisesti 2-3 viikon välein piiri on koonnut noin 15-20 osallistujaa.

 

Concordia-piirillä on koko ajan ollut tavallaan kaksi lähtökohtaa: yhtäältä oman teologisen ajattelun keskeneräisyys ja toisaalta vahva luottamus yhteisen tunnustusperustan voimaan ja käyttöarvoon tässä ja nyt. On pyritty keskustelemaan mahdollisimman vapaasti ja avomielisesti. Pysytään yhteisellä innostavalla rakennustyömaalla, kun saadaan olla varmoja, että perustukset kestävät. Työskentelemme, jotta juuremme kasvaisivat syvälle Raamatun jumalalliseen ilmoitukseen. Jumalan sana on elävä lähde. Siitä elävällä kristillisellä kirkolla on suurenmoinen evankeliumi, kirkas tunnustus ja puhdas, selkeä oppi. Siinä on meillä todellista kasvuvoimaa! Kristuksen kirkon ei tarvitse jäädä autiomaassa riutumaan. Sananpalvelijoiden ei tarvitse katsella kangastuksia eikä vain kalistella tyhjiä astioitaan. Sa­na on. Elämä on. Saamme ammentaa. Jaettavaa riittää. Toivoa on. Vuosituhat vaihtuu. Jumalan totuus pysyy.

 

Käsitykseni mukaan opiskelijat ja nuoret papit ovat perustaneet tämän lehden Concordia-piirin innoittamana ajankohtaisia tarpeita varten. Halutaan rakentaa ja laajentaa yhteyttä, joka on koko ajan ollut olemassa tunnustuksellisten saarnaajien ja maallikkotyönteki­jöiden kanssa. Aloitteellisessa ja vapaaehtoisessa toiminnassa tieto kulkee vapaasti, tehdään havaintoja omalta  kentältä ja yritetään välittää uutisia myös ulkomaisten luterilaisten tunnustusliikkeiden toiminnasta. Concordia-lehti haluaa olla tiedotuskanava ja yhdysside.

 

Toivotamme tulokkaalle Jumalan siunausta!