PÄÄKIRJOITUS * HANNU LEHTONEN

 

Ruotsin kirkossa ei enää nykyään saa pappisvihkimystä yksikään naispappeuden vastustaja. Tästä on siellä olemassa kirkolliskokouksen päätös. Seurauksena Ruotsissa on paljon miehiä, joilla on teologinen loppututkinto, mutta he eivät saa vihkimystä. Meillä Suomessa tilanne on kehittynyt samaan suuntaan. Käytännössä naispappeuden vastustajia ei enää vihitä papeiksi. Vihkimyksen saamisen ehdoksi pannaan osallistuminen siihen yhdessä naispuolisten vihittävien kanssa. Kirkkoherran virkaa hakevilta tuomiokapitulit tenttivät mm. virkakantaa ja menettelyä naispappien suhteen. Perin nurinkuriseksi on tilanne mennyt.

 

Pahinta kristityille ei ole varmaankaan koskaan ollut avoin vaino. Pahempaa on erityyppinen painostus oman kannan muuttamiseen ja Jumalan sanan totuudesta luopumiseen. Professori Heikki Koskenniemi lausui muutama vuosi sitten eräässä kirjoituksessaan erehdykseksi sitä luuloa, että Raamatun kannalla olevat erotettaisiin kirkosta. Hän sanoi, mitä sen sijaan tapahtuu: ”Meidät halutaan sopeuttaa.”

 

Jokin aika sitten Kotimaa-lehdessä (39/2003) julkaistu haastattelu todistaa ikävällä tavalla tästä. Haastatellut edustavat herätysliikejärjestöjä, joita pidetään naispappeuteen kielteisesti suhtautuvina. Silti nämä henkilöt kertoivat olevansa yhteistoiminnassa naispappien kanssa.

 

Kirkko on vajoamassa yhä pahemmin luopumukseen. Kukapa olisi osannut aiempina aikoina kuvitella, että kirkolliskokous jonain päivänä keskustelisi siitä, tulisiko kirkon siunata homoliittoja? Luopuessaan Herran sanasta kirkko samalla menettää todellisen sanomansa ja muuttuu onttouttaan kumisevaksi.

 

Jumalan sana yksin valaisee tiemme ja vain se on turvanamme sekä elämässä että kuolemassa. Tästä syystä kiusaaja pyrkii riistämään meiltä tämän ainoan kestävän perustan. Näin oli jo paratiisissa. Näin on vieläkin. Herran apostoli kehottaa meitä: ”Pysy sinä siinä, minkä olet oppinut ja mistä olet varma, koska tiedät, keiltä olet sen oppinut, ja koska jo lapsuudestasi saakka tunnet pyhät kirjoitukset, jotka voivat tehdä” (2. Tim. 3:15).