PANETTELU

 

”Joka panettelijana käy, ilmaisee salaisuuden” (Snl. 11:13)

 

Monella on valitettavasti taipumus ilmaista asioita, joista heidän tulisi vaieta. Harvassa on sellainen koti, jossa ei olisi jotain salaista perhehuolta, josta sen jäsenet haluaisivat vaieta. Jonain heikkona hetkenä joku perheenjäsenistä ilmaisee asian luotetulle ystävälle. Tämä taas joko heikkoudesta tai tahallaan tuo sen ilmi toisille. Tällainen on syntiä, josta Raamattu sanoo: ”Älä liiku panettelijana kansasi keskellä” (3. Moos. 19:16). Salomo sananlaskuissaan varoittaakin meitä kielen synneistä. Muistammehan kahdeksannen käskyn: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.”

 

Panettelijaa ei hallitse totuuden henki. Hänellä ei ole rakkautta niitä kohtaan, joiden salaisuuksia hän paljastaa. Sillä näissä niin kuin muissakin asioissa rakkauden lain tulee hallita. ”Jolla luotettava henki on, säilyttää asian.” Rakkaus peittää paljon syntejä, mutta rakkaus myös nuhtelee panettelun synneistä.

 

Suuri panettelija saatana tahtoisi lakkaamatta soimata ja syyttää uskovia Jumalan edessä. Mutta meillä on suurempi edesvastaaja, Herra Jeesus, joka puhuu Isälle meidän puolestamme. Ja meillä on Puolustaja, Pyhä Henki, joka puolustaa meitä oman sydämemme syytteitä vastaan. Eikö meidänkin pitäisi nyt olla lähimmäisemme puolustajia? Ei niin, että puolustaisimme syntisiä, mutta sen sijaan nostakaamme langennutta, puolustakaamme lähimmäistämme vääriä syytöksiä vastaan ja selittäkäämme asiat parhain päin, niin kuin rakkaus vaatii.

 

Herra Jeesus, sinä annat anteeksi meidän vikamme ja korjaat meidän erheemme. Auta meitä tekemään samoin lähimmäisillemme. Auta puhumaan kun on puhuttava, ja vaikenemaan, kun on vaiettava. Aamen.

 

Voimattomalle voimaa. Sley 1967. s. 279-280. Toim. Gustav Aho.