STI:n JOHTAMIEN KONSERVATIIVIEN PROTESTI

Halvar Sandell, pastori, Helsinki

 

Äskettäisillä Helsingin kirkkopäivillä oli puhujavieraana kristinuskon perustotuudet kieltävä piispa Spong Yhdysvalloista. Spongin  tunnustautuu Darwinin kehitysoppiin. Tältä pohjalta hän kieltää mm. syntiinlankeemuksen historiallisuuden sekä Kristuksen sovitustyön. Hänen vierailuunsa liittyen julkaisivat Uusi tie (22.5.) ja Kotimaa (23.5.) joidenkin konservatiivisten pappien (Eskola, E. Junkkaala, Mäkelä, Suokunnas, T. Laato ym.) kirjoituksen, jossa kritisoidaan Spongia ja hänen kutsumistaan kirkkopäiville puhumaan. Sandellin puheenvuorossa valaistaan tärkeää näkökohtaa, joka ei tule näkyviin em. konservatiivien kirjoituksessa.

 

Piispa John Shelby Spongin (Episkopaalikirkko, USA) oppi on jokaisessa tärkeässä kohdassa väärä. Hän ei usko edes, että persoonallinen Jumala on olemassa. Tietysti kaikki kristinuskoon vähänkin vakavasti pitäytyvät torjuvat tällaiset käsitykset; sehän on itsestään selvää. Vakavat johtopäätökset on tehtävä, kun tällaista ilmenee kirkossa, joka väittää olevan evankelis-luterilainen. Ei riitä, että ilmaistaan oma poikkeava mielipide, vaan tilanne vaati jotakin paljon jämerämpää. Varmaankin jotkut mielipideilmaisun allekirjoittajat haluavat kiitettävästi ja reilusti vastustaa harhaa. Vaaditaan kuitenkin jotakin radikaalimpaa. Tässä ei ole kysymys kavalasta harhaopista, jonka paljastaminen vaatii suurta teologista taitoa, vaan nyt kielletään yksinkertaisesti koko kristinuskon sisältö – vieläpä Jumala. Tämän mukaisesti pitäisi asiassa myös toimia.

 

Sillä ei ole paljon merkitystä, että pystytään ainoastaan protestoimaan ja vasta sellaista harhaa vastaan, jonka patapakanalliset ihmisetkin tietävät olevan täysin kristillisen uskon ulkopuolella. Nyt ei ollut kyse lampaan vaatteissa tulevan suden paljastamisesta, vaan sudesta, joka näyttää avoimesti kulmahampaansa. Se, että korkeasti oppinut teologi vasta tässä vaiheessa huomaa jotakin olevan pahasti vinossa, todistaa pikemminkin häntä vastaan kuin hänen puolestaan.

 

Tämä protestoiva ryhmä on pitkään ollut sillä linjalla, että se voi toimia täydellisessä sakraalisessa yhteydessä (ainakin siinä tapauksessa, ettei naispappeja ole paikalla) sellaisten piispojen ja tuomiokapitulien kanssa, jotka sietävät Räisäsen, Sandelinin, Myllykosken ja Kylliäisen oppeja. Se, että he esittävät Spongin vierailun kansankirkollisesta elämästä hyvin poikkeavaksi kirkon imagoa häiritseväksi signaaliksi, kertoo heidän ylläpitävän jonkinlaista epätodellista idylliä ja illuusiota.

 

Seppo Suokunnas, yksi allekirjoittajista, antoi hyvin valitettavan kommentin myöhemmin (Sanansaattaja 5.6). Suokunnasta piinaa, että hän tuli sanoneeksi Suomen piispojen olevan vastuussa Spongin mahdollisuudesta esiintyä kirkkopäivillä. Tässähän allekirjoittajat olivat oikeassa. Heidän lähtökohdistaan tämä oli jopa hyvin sanottu. Ongelmaksi jää, minkälaiset ovat kriitikkojen piispojen sallivasta linjasta tekemät johtopäätökset käytännössä.

 

Siis mitä mieltä on tällaisessa protestissa ja kritiikissä? Ne, jotka kutsuivat Spongin, osasivat varmasti arvata, että konservatiivit esittävät tällaisen mielipideilmaisun. Siitä on heille jopa hyötyä, koska vahvistus siitä, että ”taantumukselliset” eivät tahdo tätä uutta”, antaa heille lisää pontta. Samaan aikaan näiden Spongille tilaa antavien ja järjestävien ei tarvitse ensinkään pelätä, että protestoiva joukko lausuisi anateemoja ja julistaisi kirkonkirousta heille. Hyvin todennäköisesti piispat, jotka sallivat sekä spongien että konservatiivien toimia kirkossa, sopivat tälle protestoivalle ryhmälle jatkossakin. Ikävä kyllä.

 

Valitettavasti konservatiivien protesti, jos se jää pelkäksi mielipideilmaisuksi – toivon, ettei näin ole kaikkien allekirjoittaneiden kohdalla, palvelee lähinnä status quota ja vain nopeuttaa kirkon rappeutumista.