SUURI ILO KAIKELLE KANSALLE

A. E. Koskenniemi, rov.

 

Olemme taas Jumalan armosta joutuneet riemulliseen jouluaikaan. Suuri ilon sanoma Vapahtajan syntymästä on taas kuultavanamme.

 

”Kaikki kansa” oli lankeemuksessa joutunut täydelliseen eroon Jumalasta. ”Yhden ihmisen kautta”, ”yhden ihmisen synnin tähden” ”kaikki kansa” joutui tuomioon ja kuoli. Se oli ”suuri suru”. Jumalan pyhä laki ilmoittaa tämän suuren surun. ”Kirjain kuolettaa”, vie kaiken rauhan ja itseluottamuksen, ja tuo sijaan suuren pelon. Silloin täytyy tunnustaa: ”Olen iäti onneton, ei mikään voi minua auttaa, en kestä tuomiolla!”

 

Kuinka nyt päästään tästä ”suuresta surusta”? Jumala päästää siitä pyhän evankeliuminsa kautta, jota hän armollisimmin ilmoittaa. Pyhä evankeliumi ilmoittaa ”suuren ilon”. Enkeli sanoi: ”Minä ilmoitan teille suuren ilon, joka on tuleva kaikelle kansalle: Teille on tänä päivänä syntynyt Vapahtaja!” Kun Vapahtajaa saarnataan, saa suru loppunsa. Ja suru saa mennä; ei tarvitse surra eikä pelätä. Enkeli itse Jumalan puolesta kieltää pelkäämästä. On niin suloista kun saa heittää pelkonsa ja kaikki surunsa ja murheensa sillä perustuksella, että Vapahtaja on meille syntynyt. Maailma koettaa päästä pelostaan muulla perustuksella. Ihmishurskaus perustaa hartauteensa, katumukseensa, uskoonsa. Ainoastaan Jumalan mielen mukainen murhe saattaa lain vaikuttaman katumisen iloksi ja autuudeksi. Murheellinen omatunto vapautuu hädästä enkelisanoman kautta: ”Teille on syntynyt Vapahtaja!”

 

Vapahtaja – se on hänen suloinen nimensä. Hän on vapahtanut kaiken kansan ja päästänyt koko syntisen maailman syntien velasta, kuoleman ja perkeleen kauhuvallasta. Nyt on meillä hänen kauttaan synnit anteeksi, elämä ja taivas omanamme!

 

Ja hän on syntynyt Vapahtajaksemme. ”Onpa tottakin Jumala vakavasti päättänyt rakastaa ihmisluontoa, koskapa Hän ei ainoastaan rakasta minua, vaan lähestyy minua niin lähelle, että tulee minun kanssani ihmiseksi” (Luther). Jumalan oma Poika on syntymällä syntynyt todelliseksi veljeksemme, voidakseen yhtenä meistä vastata kaikkien meidän puolesta. Jumalan kovan lain alaiseksi tehtynä hän sitten yksin täytti tämän lain ihanasti meidän, veljiensä puolesta; ja hän kärsi kaiken, mitä meidän oli määrä kärsiä, tullen kiroukseksi ”oikeaan aikaan” meidän kaikkien puolesta. Näin hän otti synnin pois (Joh. 1: 29; Room. 11: 27) ja lepytti Jumalan.

 

Niin, meille, meille hän syntyi! Todella hän on syntynyt sinullekin, rakas ystävä; hän on sinun oma Vapahtajasi, sinä kuulut hänelle, sillä sinut hän vapahti verellään – olet hänen ve­ressään vapahdettu ja autuas!

 

Osallistu siis sinäkin suureen jouluiloon uskomalla enkelin ilmoitus!

 

Kunnia Jumalalle korkeuksissa!

 

Paimen 12/1923