PANETTELIJA LIIKKEELLÄ

 

”Älä liiku panettelijana kansasi keskellä!” (3. Moos. 19:16)

 

Muistamme, ainakin vanhempi väki, Katekismuksemme, tuon Lutherin ”pikkujättiläisen” . Pieni kirjanen, mutta täynnä raamatulli­sta elämänviisautta. Siinä on alussa Jumalan kymmenen käskyä selityksineen. Haluaisin tässä esityksessäni ottaa esille kahdeksan­nen käskyn, jolle on alati annettu vakaa arvostus kirkkomme seu­rakunnissa. Käsky kuuluu: ”Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.” Ja Luther kysyy: ”Mitä se on?” Ja vastaus: ”Meidän tulee peljätä ja rakastaa Jumalaa, niin ettemme valehtele lähimmäisestämme emmekä häntä petä, panettele taikka pahaan huutoon saata, vaan puolustamme häntä, ajattelemme ja puhumme hänestä hyvää ja selitämme kaikki parhain päin.”

 

Aiheeni oli: panettelija. Onko vastenmielisempää rikollisuutta, kuin liikkua täällä ja panetella ja juoruta siitä kolmannesta, joka ei ole itse kuulemassa. Kauheinta on, mitä Jumala sanoo: ”Joka panettelijana käy, ilmaisee salaisuuden”, Snl. 11:13. Tuo salaisuus on arkaluontoisena uskottu jollekin ”ystävälle”, joka niin ”hurs­kaasti” kertoo sen toiselle ”ystävälle”. Ja mikä on seuraus? Herran sana sanoo sen: ”Panettelu erottaa ystävykset”, Snl. 16:28. Miten on täällä uskovien kristittyjen keskuudessa? Mielelläni ajattelisin vain epäuskoisten maailman ihmisten seuraa, joka ilahtuu siitä, kun saa kuulla makean juorun jostakin poissaolevasta. On tuskallinen totuus, että uskovissakin on se ”liha”, joka on kyykäärmeen myrkkyä kielenalus täynnä. Oletko ystävä tehnyt sen surkean virheen, että olet supissut jonkun korvaan, miten ”makean jutun” sait  kuulla siitä ja siitä? Voi, miksi et antanut sen juorun läheisestäsi olla panettelua, jota ei kukaan saanut enää kuulla? Maailman lapselle on sula herkkupala jonkun kolmannen lankeemus: ”Panettelijan puheet ovat kuin herkkupaloja”, Snl. 18:8.

 

Kuule siis sinä autuas Jumalan lapsi, joka kipeästi tunnet inhot­tavan lihasi houkutukset: sitä pahaa mitä olet muilta kuullut, älä koskaan levitä, ettet joutuisi perkeleen paulaan ja välittämään ehkä hyvinkin haavoittavia juoruja todellisesta ystävästäsi.

 

Kalle Jokinen, Lohduttakaa, lohduttakaa. Concordia 1999, s. 126.