Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat

Turun Sanomat 5.8.02

 

Suomessa kirkolla on kirkollisveron lisäksi oikeus yhteisöverotuottoihin. Tulevaisuudessa kirkko saanee valtiolta yhteisöverotulot korvaavan budjettimäärärahan.

Tuore kulttuuriministeri Kaarina Dromberg (kok) on ”rahoittajan” roolissa lähtenyt opastamaan kirkkoa tasa-arvoasioissa, vaikkakaan hän ei suoranaisesti haluakaan sotkea määrärahapäätöksiä tasa-arvopolitiikkaan (TS 16.7.).

Tasa-arvo on luterilaisen kirkon perusarvo jo nyt, kuten ministeri Dromberg on oikein käsittänyt. Kaikilla on Raamatun mukaan Luojan edessä sama asema sukupuoleen tai muuhun ominaisuuteen katsomatta. Kirkon virka (papin virka) ei kuitenkaan perustu tasa-arvoaatteeseen, vaan Raamatussa säädettyyn järjestykseen. Kun naista kielletään opettamasta seurakunnassa, kyseessä on Herran käsky (1. Kor 14:34-37). Jeesuskin olisi valinnut apostoleiksi myös naisia, jos naisten paimenvirka olisi Jumalan tahto.

Turun sanomien pääkirjoittaja moittii kirkkoa farisealaisuudesta, kun ”omalla takapihalla” sallitaan tasa-arvon polkeminen (TS 17.7.). Todellakin, kirkolliskokouksen päätös hyväksyä naispappeus vuonna 1986 aiheutti farisealaisuudelta näyttävän tilanteen, koska ylimmän auktoriteetin (Raamatun) määräämä järjestys haluttiin kieltää. Ei millään ihmisten kokouksella ole valtuutta tällaiseen päätökseen!

Kyseessä ei ole kuitenkaan farisealaisuus, vaan avoin ristiriita sanalle uskollisten ja ”vapaasti mukailevien” paimenten välillä. Oikeastaan tilanteessa on kyse avoimesta hyökkäyksestä Jumalaa vastaan, kun tällainen traditionaalinen virkakäsitys ei enää istu nykyihmisen mieleen. Taistelussa kärsivät ei vain jo viroissa olevat paimenet (esimerkiksi Valkealan kirkkoherra), vaan jo virkoja hakevat esimerkiksi teologian tohtori Pekka Huhtinen Turun Mikaelin seurakunnassa.

Monta muuta alempaa vakanssia hakenutta ja seurakunnan kutsua kuullutta miespappia, on jo piispallisella auktoriteetilla käännytetty Turun hiippakunnan rajoilta pois. Näistä vain ei ole pidetty isompaa ääntä. On todella valitettavaa, että Suomen luterilainen kirkko on käytännössä lähtenyt mukailemaan opetustaan aina vain uusien ajatusvirtausten mukaan. Raamattu ei muutu aikojen saatossa, ihmisen on muututtava.

Kirkko ei loppujen lopuksi syö kulttuuriministerin leipää, vaan Luojan leipää. Jos aurinko lakkaa paistamasta tai vettä alkaa sataa kaatamalla päivästä päivään, valtion leipäkin loppuu. Olisi siis parempi pysyä nöyränä ja uskollisena kaiken hallitsijan sanan edessä.

Markus Halminen
Evankelis-luterilaisen kirkon jäsen
Lääketieteen tohtori