PARANTAVAT HAAVAT

 

“Hänen (Kristuksen) haavainsa kautta me olemme parannetut” (Jes. 53:5).

 

Oi siunattu vaivojen mies, Jeesus Kristus, Jumalan ainoa Poika, joka raskasta hirsiristiä kantaa kohden Golgataa. Voi via dolorosaa, kuoleman tietä. Siinä on se Jesajan näkyjen Karitsa, suuren sovintopäivän uhrilammas, jota kohta julmasti haavoitetaan. Erikoisesti Jesaja on jäänyt katselemaan Kristuksen haavoja, joista virtaava veri sovittaa Aadamin lasten veriruskeat synnit. Pyhä runoilija kysyy nyt minulta, sinulta ja kaikilta, jotka ihmisen nimen omistavat: “Mitä tietää haavat nää Ja hurme purppurainen?” Toinen runoilija vastaa: “Oi, sinun haavas kertoo Rakkaudestas parhaiten, Kaikki muu on turhaa mulle, kun minä niitä katselen.” Laupeuden Jumalan iankaikkinen evankeliumi kertoo näistä Kristuksen viidestä haavasta, jotka ovat iankaikkisen elämän ja autuuden lähteen silmiä, että autuuden tunto syntyisi niistä. Ne virtaavat taukoamatta Kristuksen veren armoa ja anteeksiantamusta sovitetun Isän sydämeltä. Mekin saamme taukoamatta kätkeytyä näihin haavoihin, kun helvetin pedot ovat sielujamme metsästämässä.

 

Koko ihmiskunta sai Aadamin suunnattomana sukuna oman osansa syvyyden käärmeen myrkystä. Ikinä eivät tule viisaamme löytämään eikä keksimään seerumia, joka parantaisi tämän ikuisen kuoleman taudin. Mutta ikuinen rakkaus, Jumalamme, löysi lääkkeen oman Poikansa verihaavoissa. Armoitettu runon rovasti Julius Engström viestittää: “Jeesuksen haavoihin maailman synti Golgatan päivänä hukkunut on.” Näihin pyhiin haavoihin sinut lukijani jo pienenä kasteessasi saatettiin ja haudattiin. Veri ja vesi oli Pyhän Hengen armovälineenä, kun sinut siinä siunattiin.

 

Miten nyt on sinun kohdallasi? Ajatteletko kuten onnellinen laulaja, joka kertoo Jeesuksestaan: “Hänet haavoistansa tunnen, jotka tähteni Golgatalla sai.” Vai oletko taivaan tien kulkijana suostunut näkymättömän paholaisen kuiskeisiin ja nyt on tilanteesi kuten Raamatun suuri kärsijä Job ilmaisee: “Haavoittuneiden sielut huutaa”. Onko näin? Kuule nyt ja usko juuri sinulle tarkoitettuna tätä ihanaa kehoitusta: “Oi, usko ristin armoon, Sä kurja syntinen! Tuo sinulle lohdutuksen Vain haavat Jeesuksen.” Ylistys Karitsalle haavoistaan!

 

Kalle Jokinen, Lohduttakaa, lohduttakaa s. 90. Concordia 1999.