USKO JUMALAN POIKAAN

 

Jumala ei näet ole tullut taivaasta alas sitä varten, että hän tahtoisi tehdä sinut epävarmaksi ennaltamääräyksestäsi eikä että hän opettaisi sinua enemmän halveksimaan sakramentteja, synninpäästöä ja muita jumalallisia säätämyksiä. Hänhän on asettanut kaiken tämän sitä varten, että hän tahtoo tehdä sinut täysin varmaksi ja ottaa pois sinun sydämestäsi epäilyksen, joka on suuri puute ja vika, niin ettet voisi ainoastaan sydämessäsi uskoa, vaan myös ruumiillisin silmin nähdä ja sen lisäksi käsin tarttua.

 

Miksi sinä hylkäät tämän kaiken ja valitat, ettet tiedä, oletko ennaltamäärätty pelastukseen? Onhan sinulla evankeliumi, olet kastettu, sinulla on synninpäästö, sinä olet kristitty ja kuitenkin epäilet vielä ja sanot, ettet tiedä uskotko vai et, tai pidätkö totena sen, mitä sinulle sanotaan ja saarnataan sanassa ja sakramenteissa Kristuksesta.

 

Mutta ehkäpä sinä sanot: En voi uskoa. Tämä kiusaus vaivaa monia. Muistan, että Torgaussa minun luokseni tuli eräs naisparka. Hän valitti katkerasti itkien, ettei hän voinut uskoa. Luettelin uskonkohdat yhden toisensa jälkeen ja kysyin häneltä jokaisen kohdalla, pitikö hän myös kaiken tämän totena ja siten tapahtuneena kuin kyseisissä kohdissa sanottiin. Hän vastasi minulle sanoen: Pidän kyllä sen totena, mutta minähän en voi uskoa. Tämä oli perkeleellinen petos. Siksi sanoin hänelle: Jos pidät kaiken tämän totena, niin sinulla ei ole mitään syytä valittaa epäuskostasi. Sillä jos sinä et epäile sitä, että Jumalan Poika on kuollut edestäsi, niin sinähän uskot varmasti. Sillä usko ei ole mitään muuta kuin, että tämä pidetään epäilyksettömänä totuutena.

 

Luther, 1 Moos. 26:9 selityksestä, St. L. II,179.