SPAWN - MITÄ LAPSILLEMME KAUPITELLAAN?

Hannu Lehtonen, pastori, Soini

 

Vanhemmilla on tänä päivänä paljon syytä valvoa, mitä heidän lapsensa lukevat, mitä katsovat televisiosta, mitä tietokonepelejä pelaavat jne. Tänä päivänä Suomessa myydään esimerkiksi Spawn-nimistä sarjakuvalehteä lapsille muiden lapsille suunnattujen lehtien joukossa kaupoissa ja R-kioskeissa.

 

Mainitsen muutamia esimerkkejä käytettävissäni olleesta Spawn-lehden numerosta 5/2000. Lehden kannessa on iso pentagrammi, joka tunnetaan saatananpalvojien symbolina. Alaotsikossa lukee: kadotuksen portit. Lehti on tehty mustalle pohjalle, joka antaa sille synkän ja pelottavan leiman. Lehti alkaa selityksellä ja esimerkeillä hirveistä murhatöistä. Lehdessä syötetään opetuksia, kuten: “Mikä ajaa niin monet järjiltään? Mikä heitä voi riivata? Vastaus? Heidän ihmisyytensä.” Raaka ja peittelemätön väkivalta täyttää lehden sivut: “Nyt on aika silkalle verenhimoiselle raivolle”. “Kun hänen verenhimonsa on hetkeksi tyydytetty” jne. Tällaisia sitaatteja on paljon tämän sarjakuvan puhekuplissa.

 

Eräällä sivulla on kuvattu pedofiili, joka makaa sängyllä alasti kahden lapsen kanssa. Lehden viimeinen kertomus päättyy kuvaukseen uskonlahkon suorittamasta joukkoitsemurhasta. Lehden “sankari”, Spawn, on kuvattu paholaismaiseksi hahmoksi.

Lehdessä on paljon uskonnollisia lausumia, joista: “Aikojen alusta ihminen on nostanut katseensa taivaaseen ja rukoillut vapahdusta, mutta taivas on pysynyt kuurona.” “Kincaid riivaa viattomia ihmisiä, pakottaa heidät tekemään kauheita rikoksia, ja tuomitsee heidän sielunsa helvettiin.” Lehden lopussa mainostetaan leikkisähkötuolia ja toisessa mainoksessa leikkigiljotiinia otsikolla: “Kenen kaula katkeaa ensimmäisenä?” 

 

Tämänsisältöinen lehti löytyy kaupan hyllyltä Aku Ankan vierestä. Mitä voimme tehdä? Pitää lapsemme erillään tällaisista lehdistä. Varoittaa niistä. Vaatia kauppiaita siirtämään lehdet pois lasten osastolta ja mieluiten pois koko kaupasta. Voimme vedota kansanedustajiin, että tämänkaltaisiin lehtiin kiinnitettäisiin huomiota jne. Lapset ovat Herran lahja meille ja meillä on vastuu heistä. Muistakaamme Jeesuksen vakavat sanat: “Joka viettelee yhden näistä pienistä, jotka uskovat minuun, sen olisi parempi, että myllynkivi ripustettaisiin hänen kaulaansa ja hänet upotettaisiin meren syvyyteen” (Matt. 18:6).