JOONA KALAN VATSASSA

 

“Mutta Herra toimitti suuren kalan nielemään Joonan. Ja Joona oli kalan sisässä kolme päivää ja kolme yötä” (Joona 2:1).

 

Joona on epäilemättä pitänyt näitä pisimpinä päivinä ja öinä, mitä koskaan auringon alla on ollut. Sillä kun hän on istunut siellä pimeässä, on ajan täytynyt tuntua hänestä valtavan pitkältä. Arvelen hänen välillä maanneen ja välillä seisoneen. Hänhän ei ole nähnyt aurinkoa eikä kuuta eikä ole voinut laskea tunteja lainkaan. Hän ei ole myöskään tiennyt, mihin hän on meressä kulkeutunut kalan mukana. Miten ihmeellinen onkaan hänen asuntonsa ollut sisälmysten ja suurten kylkiluitten alla? Mutta hän on tuntenut itsensä niin täysin kuolemaan tuomituksi, ettei hän paljoa ole huolehtinut kalasta, vaan hän on alituisesti ajatellut: milloin, milloin, milloin loppu tulee.

 

Jumala paratkoon, millainen ihmeellinen teko tämä silti on! Kuka kykenee käsittämään sitä, että ihminen on kolme päivää ja yötä ypöyksin, ilman valoa, ilman ruokaa, keskellä merta, eläen kalan sisällä, ja tulee sieltä takaisin? Sitä voidaan todella kutsua harvinaiseksi merimatkaksi. Kuka myöskään uskoisi sitä eikä pitäisi sitä valheena ja perättömänä juttuna, ellei se olisi Raamatussa?

 

Jumala on osoittanut meille tämän avulla, että kuolema ja kaikki asiat ovat täysin hänen vallassaan ja että hän voi aivan helposti auttaa meitä myös sanoinkuvaamattomissa ja epätoivoisissa ahdingoissa, mitä meidän on kuitenkin niin vaikea uskoa. Hän on kaikkialla läsnä, kuolemassa, helvetissä, keskellä vihollisia, niinpä myöskin heidän sydämissään. Hän on näet tehnyt sen kaiken ja hallitsee myös tätä kaikkea, niin että sen täytyy tehdä, mitä hän tahtoo.

 

Luther, Profeetta Joonan kirjan selitys. W² 14,873-874.